Вступна кампанія-2020: як абітурієнтам отримати відстрочку від призову

Через карантин початок вступної кампанії перенесено на серпень, а весняний військовий призов – на травень-липень. Це призвело до того, що випускники, які планували продовжити навчання, не встигають отримати відстрочку і їх можуть призвати до армії.

Міністерство освіти України, Офіс Президента та Генштаб вже напрацювали механізм, який дозволить випускникам призовного віку продовжити навчання.

Так, згідно з п. 5 розпорядження Уряду №179-р від 26.02.2020 року, громадяни віком 18 – 19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Що стосується юнаків, які закінчили навчання у коледжі або університеті, вони можуть отримати відстрочку від призову до 1 жовтня.

Для цього в приймальних комісіях закладів фахової передвищої та вищої освіти проводять попередню реєстрацію абітурієнтів, які планують продовжити навчання. Це дозволить вступникам отримати документальне підтвердження свого наміру продовжити навчання та отримати відстрочку від призову.

Підставами для попередньої реєстрації вступника, зокрема, є реєстрація для складання зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році або наявність сертифікатів за попередні роки, реєстрація для складання єдиного вступного іспиту або єдиного фахового випробування у 2020 році тощо.

Інші новини